Egyszer csak felnövünk, családot alapítunk és a saját életünket szeretnénk élni. Elköltöznénk otthonról. De hová? Vegyünk egy lakást! De miből? Kocsi is jó lenne. Van rá pénzünk? Jó lenne elutazni is néhány helyre, mielőtt jönnek a gyerekek! Sajnos, nincs rá keret…

Akkor mi legyen? Van egy kis pénzünk a bankban, lakástakarékban, szülők is segítenek, a hiányzó összegre meg vegyünk fel hitelt! Aztán kocsit is vehetünk hitelre, utazni meg majd utazunk, ha már felnőttek a gyerekek.

Na, nézzük csak! Nem lesz könnyű életünk. Mire minden hitelt kamatostól visszafizetünk, megadjuk a szülőknek is, amit kölcsönkértünk, közben felneveljük, taníttatjuk a gyerekeinket, néha erőn felül is, eltelik az életünk java. Nyugdíjba megyünk és nem lesz nyugdíjunk, mert nem tudtunk félretenni rá.

Milyen jó lett volna, ha a szüleink egy kis kezdőtőkét hagytak volna ránk! De nem tudták, hogy kell. Hogy mire mi felnövünk, már nem lesz állami segítség, 3%-os hitelkamat, ingyenes oktatás. Ők még nem tudták, hogy a pénzügyeiket egész életükre meg kell tervezniük egészen a gyerekeik életkezdéséig.

Mi már tudjuk és elmondjuk mindenkinek, aki felelősen szeretné élni az életét. Azoknak, akik nem akarnak életük során pénzügyi “meglepetéseket”, hanem tudatosan szeretnének felkészülni minden megoldandó pénzügyi feladatra, hogy nyugodtan aludjanak és a végigdolgozott évek után elmehessenek arra az elhalasztott utazásra.


Vissza a pénzügyi tervezés oldalra