A Summa Vitben használt szabadalommal védett technológiák

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), valamint a lecitin, az Omega3, stb. különböző készítményekben megtalálhatók ugyan, de felszívódásuk, illetve hasznosulásuk csak abban az esetben lesz sikeres, ha a 15-20 cm hosszú éhbélben ezen zsíroldható anyagok mellett, az ott fiziológiásan jelenlévő epesavak és a pancreas secretumok is egyidőben jelen vannak.
Abban az esetben, ha ez nem teljesül ? legkülönbözőbb betegségek, nem megfelelő táplálkozás, fogyókúra, bizonyos emésztésre ható gyógyszerek fő- vagy mellékhatásai, műtétek utáni állapot, különböző okokból legyengült szervezetek esetén ? akkor ezen anyagok rosszul, vagy egyáltalán nem szívódnak fel, így a szervezet élettanilag szükséges működése zavart szenved.

A technológia fizikai és kémiai jellemzői

Az MDS technológiával a célkitűzés az volt, hogy találjunk egy olyan megoldást, ami lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok, lecitin, Omega 3, stb. vízoldhatóvá tételét.
Az olajos fázis vízzel való keverhetőségére a hagyományos technológiák emulgenseket használnak, aminek eredményeként víz az olajban, vagy olaj a vízben típusú emulzió jön létre. A rendszerre jellemző, hogy az eredetileg egymással nem elegyedő két fázis között ? az emulgens felület aktív tulajdonsága révén ? egy gyenge fizikai kötés keletkezik. Így egy viszonylag stabil homogén diszperz rendszer jön létre. Ez az emulzió nem jelenti az olajos fázis feloldását a vízben, hiszen az olajcseppek viszonylag nagy eloszlású részecskékben vannak jelen.
Ahhoz, hogy a két egymással nem elegyedő fázist finoman eloszlassuk egymásban, meg kell közelítenünk a valódi oldatok kategóriáját, amelynek túl kell mutatnia a kolloid diszperz rendszereken.Ezt a célt úgy kell elérni, hogy az eredeti molekulákat érintetlenül hagyjuk.

A találmány egy olyan megoldást takar, aminek segítségével előállítható egy un. Makromolekuláris Diszperz Rendszer (MDS), ami az olajmolekulákat egy viszonylag gyenge hidrogén?híd kötéssel köti a vízmolekulákhoz.
Erre a rendszerre jellemző, hogy diszperzitási fokát tekintve a kolloid rendszerek és a valódi oldatok közé sorolható, továbbá az íly módon bevitt anyagok 100%-ban a szervezet energiáinak bevetése nélkül szívódnak fel.

A Makromolekuláris Diszperz Rendszer előnyei:

  • Az olajos fázis a kémiai kötés miatt a legfinomabb eloszlatási fokot biztosítja a vizes fázisban
  • Az így elkészített koncentrátum vízzel végtelenül hígítható
  • Az eredeti molekulák a technológia során megőrzik szerkezeti tulajdonságaikat

Az MDS technológia elnyerte a világ talán legrangosabb díjait, amelyeket technológia újdonság kaphat. Aranyérmes lett az Európai Találmányi kiállításon és a Találmányi Világkiállításon, továbbá elnyerte az Európai Unio high-tech nagydíját és több kisebb díjat.

Élettani jellemzők

A jelenleg használt multivitaminok és táplálék-kiegészítők a zsírban oldódó vitamincsoportot eredeti formájukban tartalmazzák. Felszívódásuk attól függ, hogy az éhbélben milyen élettani állapot uralkodik bevitelükkor.
Az éhbélbe ürül az epetartalom, amiben megfelelő koncentrációban jelen vannak az epesavak. Ezek készítik elő a zsírokat és a zsíroldékony tápanyagokat ? beleértve a zsírban oldódó vitaminokat is ? arra, hogy a bélcsatornából felszívódásra alkalmas állapotba kerüljenek. Ezt segíti elő a hasnyálmirigy által termelt secretum is, ami szintén az éhbélbe ürül. Ezen folyamatok, ha fiziológiásak, akkor zavartalan a zsírok, így a zsíroldható vitaminok felszívódása is.
Abban az esetben, ha ez az állapot nem az élettani viszonyoknak megfelelő, akkor a zsírban oldódó vitaminok felszívódása már nem kielégítő.

A zsírban oldódó anyagok fontossága

A zsírbanoldódó vitaminokat és a zsírbanoldódó anyagok egy részét mindig is megkülönböztetett figyelemben részesítették a kutatók. A Q10, lecitin, Omega 3, valamint a zsírban oldódó vitaminok majd mindegyike kiváló immunerősítő, gyökfogó és létfontosságú anyagok felszívódását segíti elő.
A zsírbanoldódó vitaminok vízoldható társaikkal szemben meg sem közelítik a 100%-os felszívódást, ennek csak mindössze kb. ötödét, és még ez az arány is jelentősen csökken az életkor előrehaladtával. Továbbá a nevükből adódóan is látszik, hogy a felszívódásukhoz zsírra van szükségük. A manapság népszerű fogyókúra, illetve az úgynevezett ?egészséges? táplálkozás miatt viszont egyre kevesebb zsírt veszünk magunkhoz, így ezen anyagok felszívódása nagymértékben csökkenne, ha az MDS technológiának köszönhetően nem vízoldható formában tartalmazná ezeket az anyagokat a termék.

A Summa Vit-ben nem csak ez a zsíroldható technológia az egyedi. A Summa Vit összetétele úgy lett meghatározva, hogy a benne lévő anyagok segítsék egymás felszívódását, hasznosulását. Nem az óriási dózisokban hiszünk, hanem a különböző anyagok egymáshoz viszonyított arányában és a tökéletes felszívódásban. Ez nem zárja ki, hogy bizonyos esetekben, komoly fizikai megterhelés, műtét, vagy betegség esetén nem tartjuk célszerűnek a dózis növelését, de ezt önhatalmúlag ne tegye, még ha a Summa Vit technológia sugallja is Önnek, hogy a bevitt többlet vitaminok mindegyike vízben oldva, a vizelettel együtt távozik a szervezetből. Kérjük a dózis növelése előtt kérje ki orvosa véleményét!

Az anyagok arányának a fontosságára egy példa:
Krónikus fáradtság és kimerültség esetén sokan szednek vasat tartalmazó készítményeket. Ám néhányan nem tudják, hogy ahhoz, hogy a bevitt vas maradéktalanul felszívódjon, kalciumra van szükség. Viszont a kalcium felszívódásához elengedhetetlen a D3, ami viszont alapjában véve zsírban oldódó vitamin, így nagyon rosszul szívódik fel természetes körülmények között. Menjünk tovább! Célszerű, hogy a vas kelát formában legyen jelen, hogy ne tudjon feloxidálódni, mert akkor abból szinte semmi nem hasznosul. A kelát formában bevitt anyagok lebontásához azonban aszparaginsavra és eciszteinre van szükség.

A Summa Vitet kutatóink úgy tervezték, hogy minden alkotóeleme segítse a többi hasznosulását, így érve el a kiemelkedő felszívódást. A Summa Vit másik különlegessége az U-vitamin, melynek alkalmazásának kutatásában úttörő szerepet játszott kutatónk, Szakács László, aki az U-vitamin hatását vizsgálta növényeken és állatokon is, valamint több U-vitaminnal kapcsolatos szabadalom szerzője. Közel 40 éves munkásságának a tapasztalatát használta fel, amikor közreműködött a Summa Vit összetételének a meghatározásában. Egyike volt azon kutatóknak, akik összeállították az Európai Unio számára az U-vitamin dossziét. Amely anyagról ilyen dosszié nem készül, az nem használható fel semmilyen humán és állati készítményben.

Az U-vitamin kiváló antioxidáns. Átalakítja a szervezetbol nem, vagy csak nehezen kiürülo molekulákat úgy, hogy azok kiürülhessenek. A sejtek felületén ?takarító? szerepet tölt be, s azáltal, hogy az immunrendszer védelme szempontjából fontos fehérjék útját ?tisztogatja?, az U-vitamin a szervezet ellenállóképességét is erosíti.
Elosegíti a gyomor- és a bélrendszer nyálkahártyájának egészséges muködését, ezáltal javítva az emésztést.
Kimagasló májvédő hatással rendelkezik, toxinkötő és szabadgyök-elimináló hatása szintén nagy.
Nehézfémekkel történő mérgezés esetén, azokkal vízoldható komplexet alkot, így a szervezet képes azt a vesén keresztül kiüríteni.

A világon szintén nagyon kevés termék van a Summa Vit-en kívül, mely egyszerre tartalmaz aszparaginsavat, glutaminsavat és eciszteint. Ezekkel az anyagokkal két magyar orvoscsoport végzett először eredményes kutatásokat és munkásságukat két szabadalommal koronázták meg. Valószínűleg többet jelent, ha azt mondjuk, ezek az aminosavak a tönkölybúza fontos aminósavjai. A tönkölybúzáról sokan tudják, hogy kis terméshozamú, alacsony gabonafajta, termesztését ezért abbahagyták, de felismerve kiemelkedően magas tápanyag értékét, ma ismét vetik. Több ezer év óta ellenáll minden kártevőnek, vegyszerezést nem igényel, mert a gyomot elnyomja, magját zártan védi, így azt szennyezés nem éri. Lisztjéből készült termékek egyedüli módon adhatók már a szoptatás alatt is, hatóanyagai az ember számára létfontosságúak.

A Summa Vit természetesen tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is, hisz ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Itt is a legkorszerűbb megoldást alkalmazzuk, így ezek az anyagok kelát formájában vannak jelen készítményünkben.
A telítetlen zsírsavak alkalmazása is egyedi, hisz a Summa Vitben lévő Omega3-6-9 egymáshoz viszonyított aránya közel azonos az emberi szervezetben lévővel. A hatóanyag finomítását szobahőmérsékleten végzik, amely eljárást szintén szabadalom véd. Ez a metódus biztosítja, hogy az Omega3 zsírsavak és különösen a D.H.A. az eljárás alatt ne károsodjon.